ÚtvonalSzínház és varázslat

Színház és varázslat


Szerző ludensjanos - Beküldve 2012. február 13.

Nyomtatóbarát változatPDF változat
Rodolfo és Kiss Manyi kiállítás plakát

SZÍNHÁZ ÉS VARÁZSLAT - KÉT LEGENDÁS MŰVÉSZ A TOLNAY SZALONBAN

KISS MANYI és RODOLFO születésének századik évfordulója alkalmából hívtuk életre a varázslatos színész és a színpadon verhetetlen bűvészóriás emlékét felidézi kiállításunkat a Tolnay Szalonban.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, az Országos Széchenyi Könyvtár Színháztörténeti tára, valamint a Digitális Színészkönyvtár által rendelkezésünkre bocsátott tárgyak, fotók, jelmezek ugyan csak lenyomatai lehetnek egy ember életének, ám egy művész pályája szempontjából mégis fontos fogódzót jelenthetnek az emlékek megőrzésében, és lehetőséget nyújtanak az emlékezetes pillanatok megidézéséhez.
A megnyitó időpontja: 2012. február 14. 17.30 óra. Helyszín: a Madách Színház Tolnay Szalonja. A kiállítást megnyitja: Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója.

Kiss Manyi 1954-ben szerződött a Madách Színházhoz, és 1971-ben bekövetkezett haláláig számtalan vígjáték és dráma főszereplőjét, jellegzetes alakját keltette életre. Legnagyobb alakításai között szerepelt például a Kurázsi mama címszerepe,
a Vonó Ignác özvegy Máknéja vagy a Három nővér Olgája. A Kossuth-díjas művész 1932-33 között rövid kitérőt tett a cirkusz világába. Férje, Alfredo Uferini, a világhírű cirkuszdinasztia tagja oldalán nem csak a manézs királynője volt, de jártasságot szerzett a bűvészet titkaiban is.

Rodolfo több mint 5000 trükköt ismert és művelt, ezek számtalan kombinációjával. A szemfényvesztés művésze volt, csodálatos emberismerettel és komoly színészi tehetséggel. A hazai elismerés külföldi sikerekkel párosult - Berlin, London, Párizs, Monte Carlo, Isztambul, Szófia, Alexandria, Kairó, Athén, Tesszaloniki, Bécs,
München színpadain is számtalanszor fellépett. A Kiváló és Érdemes művész az 1950-es évektől fogva számtalan színházi előadás betanítója, a hiteles színészi játék mester-oktatója volt, így színházunk jövőre 30 éves előadása, a Macskák bűvészmutatványai is az Ő nevéhez fűződnek.

Időpont: 
2012. február 14. 10.00 - 2012. március 12. 18.00
Rendezvény jellege: 
kiállítás
Részvételi/nevezési díj: 
ingyenes
CsatolmányMéret
kiss-manyi-rodolfo-kiallitas-plakat.pdf206.46 kB