ÚtvonalRodolfo vándorkiállítás - Megnyitó

Rodolfo vándorkiállítás - Megnyitó


Szerző sandorlaci - Beküldve 2019. május 06.

Nyomtatóbarát változatPDF változat
Rodolfo vándorkiállítás

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum szeretettel meghívja a Kecskeméti Katona József Múzeum Szórakaténusz Játékmúzeuma és Műhelye Rodolfo "Vigyázat, csalok!" című vándorkiállításának megnyitójára.

Köszöntőt mond: Kiss Imre igazgató, MKVM.

A kiállítást megnyitja: Gálvölgyi János Kossuth-díjas színművész.

A kiállítás 2019. szeptember 8-ig látogatható.

Rodolfo legendássá vált mondatával a figyelemfelkeltésen túl arra a paradoxonra hívta fel a figyelmet, hogy minden csak illúzió. Ami csodának tűnik, csak az ügyes kezű bűvész mutatványa, aki nemcsak a tárgyaival játszik, hanem velünk, a nézőkkel is.

Gács Rezső kellékeit, könyveit, kártyáit hagyta az utókorra, ezek mellett pályája kezdetétől következetesen dokumentálta saját munkásságát. Megőrizte fellépéseiről a színlapokat, szórólapokat, műsorfüzeteket már az 1930-as évektől. Mintha csak tudta volna, ez az egyik legfontosabb tett ahhoz, hogy kulturális emlékezetünkben tartsuk. Ez a precíz dokumentálás mára felbecsülhetetlen kinccsé vált. Olyan évtizedekről mesél, mint a pesti mulatók fénykora, vagy a vidéki turnékörutak időszaka volt. Megtudhatjuk, kikkel lépett fel gyakran, és hogyan változtak a szórakoztatás formái és helyszínei az évtizedek során. Trükkjei apró csodák voltak a hétköznapi tárgyakkal, amelyekkel nemcsak elkápráztatta közönségét, de meg is nevettette.

Nagy történelmi változások idején élt, de mindig sikeres tudott maradni, mert hitt abban, amit csinált, szenvedélyesen szerette a bűvészetet és ennek szentelte egész életét.

A kiállítás kurátora: Fekete Anetta
Bűvész szakértő: Csongrádi Béla, Káró bűvész

Időpont: 
2019. május 16. 16.00 - 18.00
Rendezvény jellege: 
kiállítás